2013 yılından bu yana Namet bünyesinde faaliyet gösteren Şanlıurfa Entegre Besi ve Et Tesisi, 740 bin m2'lik açık alan üzerine kuruludur. Besi çiftliğinin bulundurabilirlik kapasitesi 25 bin, yıllık yetiştirme kapasitesi 50 bin büyükbaş havyandır. Ayrıca tesis bünyesinde yeter uzaklıkta 2 bin 200 baş kapasiteli karantina işletmesi mevcuttur. Tesisin kesimhanesi ise, günde 2 bin 500 adet küçükbaş ve 350 adet büyükbaş hayvan kesim kapasitesine sahiptir. Türkiye'nin sayılı besi çiftliklerinden biri olan tesis, Namet ürünlerinin lezzet kaynağıdır.
Namet Çiftliği'nde Hayat
Namet Çiftliği'nde hakiki lezzetin serüveni yemyeşil bir alanda başlar. Ustalıkla şekillenir, her adımda özenle sizler için hazırlanır. Alanında uzman mühendisler, veterinerler ve çalışanlar sayesinde her adım planlı ve programlı olarak sürdürülmekte, en son teknolojiler kullanılarak ve geleneksel kurallara uygun şekilde Namet’in Hakiki Lezzetleri, Çiftlikten Çatala sizlere ulaştırılmaktadır.
Dünyada ve ülkemizde bulunan hayvan ırklarının et kalitesi en yüksek düzeyde olanlar Namet Çiftliği'nde yetiştirilmektedir. Namet'in Ziraat Mühendisleri, besiye alınan hayvanların yemlerini %100 doğal bir şekilde hazırlar. Hayvanlar uzman veterinerler tarafından kontrol altında tutulur. Her gün binlerce taze et, özel dezenfektanlar ile yıkanan frigofirik araçlara yüklenerek, üretim tesislerine doğru yola çıkar.
Çiftlikte Yetişen Irklar Dünyada Yetişen Irklar
Hayvanların Beslenmesi
Besi, hayvanlarda kaliteyi, lezzeti ve verimi artırmak için özel olarak uygulanan bir beslenme programıdır. Namet Çiftliği'nde açık besi uygulanmaktadır. Bu beslenme yöntemi sayesinde hayvanlar doğal ortamlarında beslenmeyi gerçekleştirirken, sofralarınıza en doğal, en leziz et ürünlerinin ulaştırılması sağlanmaktadır. Beside amaç; verimlilik kadar, lezzetli bir ete sahip olmaktır. Besi için en uygun mevsim sonbahardır.
İyi beslenen hayvanlarda yağlar, kas lifleri arasında birikir ve etin daha lezzetli olmasını sağlar. Etin kendine özgü lezzeti ve aroması da yağlardan kaynaklanır. Namet Çiftliği'nde yemler, Ziraat Mühendisleri tarafından besleyici, sağlıklı, yüzde yüz doğal şekilde hazırlanır.
Kesim
Namet'te kesim, uzman eğitimli kasaplar tarafından yarım askıda yapılır. Et kesildikten sonra 24 saat dinlendirilir. Kesim noktalarında kontrol amaçlı veteriner hekim, gıda mühendisi ve gıda teknologlarında oluşan ekip bulunur.
Kaliteli ete sahip olmak için, kesim öncesi hayvanların stres altında olmamaları gerekir. Nakliye, kesimden önce hayvanları etkileyen başlıca sebepler arasında gelir. Nakliyenin uzun olması, nakliye esnasındaki hava koşulları, yabancı hayvanların birbirine karışması, aç kalma gibi sebepler stres ve korku yaratan durumlardır. Kesim yerlerinde hayvanın önünde su bulundurulması, işçilerin davranışları ve kesimden önce en az 5 saat dinlendirilmesi, etin her konuda (rengi, dokusu, yumuşaklığı) kaliteli olması açısından fayda sağlayacaktır. Namet Çiftliği'nde kesim öncesi ve sonrası tüm kurallara uyularak kesim yapılmaktadır. Böylece uzmanlar tarafından kesilen hayvanların etinin lezzeti korumaktadır.
Soğutma
Karkasın kesildikten sonra ısısı 37°'dir. 10°-12°'de, 37°'den 25°'ye dereceye düşmesi için beklenir. Daha sonra 0°'de yarım karkas depolarında ön soğutmaya alınır. Etin işleme aşaması ve etin parçalanması için sıcaklığın düşmesi gerekir ve 24 saat içinde sıcaklığın 2-4°'ye düşmesi beklenir.
Namet, ileri teknoloji kullandığı soğutma sistemi sayesinde aynı zamanda yüksek derecede hijyen de sağlamaktadır. Kesim sonrasında etin dinlendirilme, işleme, parçalama, nakliye ve satışına kadar soğuk zinciri kırmadan hareket etmektedir.
Soğuk hava depolarının temizliğinden, nakliye için kullanılan araçların iç ve dış bölümlerinin temizliğine kadar tüm hijyen şartlarını yerine getirmektedir. Namet, soğutmanın her aşamasında, uzman kadrosuyla birlikte büyük bir titizlikle çalışarak, etin lezzetine lezzet katmaktadır.
Soğutma odaları ve nakliye araçları otomatik olarak bilgisayar sistemleri tarafından anlık izlenmekte ve kayıt altına alınmaktadır.
Hijyen
Namet için hijyen, en önemli unsurların başında gelir ve bu sebepten üretim tesisleri en hijyenik koşullara uygun şekilde inşa edilmiştir. Duvarlar, tavan, soğutma fanları, su boruları ve elektrik kabloları paslanmaz materyaller kullanılarak yapılmıştır. Her gün mesai bitiminde üretim bölümü konusunda uzman, uluslararası temizlik firması tarafından temizlenmekte, her hafta da üretimden ve ekipmanlardan numuneler alınıp kontrol edilmektedir.
Hepa filtrelerden süzülen hava içeri gelerek steril bir ortam oluşturmaktadır. Personel eğitimine önem veren Namet, personeline işe başlarken eğitim vermekte ve her sene hijyen eğitimini tekrarlamaktadır. Personel tesise girerken ilk aşamada sıcak su ve sabunla ellerini yıkar, kurutma havlularıyla ellerini kurutur.
İkinci aşamada ise, 6 metrelik tamamen kapalı dezenfeksiyon ünitesinde, çizme yıkama ve el dezenfeksiyon sistemi vardır. Ayakkabılar fırçalama sistemiyle dezenfekte edilerek, eller çift noktalı turnikeye sokularak dezenfeksiyonu yapılır. Bu işlemlerin sonunda turnike otomatik açılır ve imalata başlanır.
Çalışanların ellerinden numune alınarak mikrobiyolojik kontroller yapılır. Çalışanlar parçalama aşamasında çelik yelekler, çelik eldivenler, gıdaya uygun ayakkabılar kullanmaktadır.
Namet, hijyen konusunda son teknolojiyi kullanarak her aşamada lezzetini muhafaza etmektedir. Kesim sonrasında etin dinlendirilme, işleme, parçalama, nakliye ve satışına kadar soğuk zinciri kırmadan, hijyenik koşullara dikkat edilerek ürünler tüketicilere ulaştırılmaktadır.
Ambalajlama
Üretim için hazırlanan Ürünler e2 kasalarla paketleme ya da imalata yönlendirilir. Bu kasalar ulusal standartlara uygun yıkanabilir kasalardır. Paketleme aşamasında, şirink sistemine uygun torbalara etler doldurulur, vakumlanır, pastörizasyon yapılır, kurutulur, paketlenir, kolilenir ve 0 derecede sevkiyata hazırlanır. İmalatta kullanılacak etler taze veya şoklu, şok ünitelerine -40'lara yönlendirilerek şoklanır ve ertesi gün kullanıma hazır şekilde muhafaza edilir.